Konec Rádia Prostor...
 
Oznámení
Smazat vše

Konec Rádia Prostor. A nebo opravdový začátek a historický krok? (David Klíma)

1 Příspěvky
1 Uživatelé
0 Likes
57 Zobrazeno
David Klíma
(@davkli)
David Klíma Admin
Přidal se: před 3 roky
Příspěvky: 17
Úvodní téma  

Rádio Prostor, bývalé Rádio Zet, se dramaticky v první třetině roku 2024 změnilo. O prvním dnu vysílání Rádia Prostor jsem si dovolil napsat krátký text, který snad detailně popisuje první minuty vysílání a najdete ho zde. Chystal jsem se reflektovat více ty dva rozhovory, které byly vysílány, ale pro opakované odkládání jsem to již nestihl. Předešla mě změna koncepce této rozhlasové stanice vysílající v běžném pásmu velmi krátkých vln (VKV) frekvenční modulací (FM).

 

 

Když jsem se rozhodl napsat tento text, pátral jsem v hlavě, kdy jsem tuto změnu zaznamenal. Domníval jsem se, že se tak stalo koncem února 2024. Sympatizant Klubu rozhlasové analytické publicistiky (KRAP) pan Tomáš Němec mi situaci ulehčil svým narativním textem o stejném tématu. Jeho pěkný článek si přečtěte zde. Pan Němec ve svém obsahem bohatém příspěvku uvádí: „4. března změnilo Rádio Prostor svou charakteristiku. Stalo se prvním podcastovým rádiem v Čechách a na Moravě.“ Tak tedy nikoliv konec února, ale začátek března. Rok 2024 jsem trefil dobře.

 

 

Pozitivní úhel pohledu nabízí p. Tomáš Němec. Ano, vlastně s ním souhlasím.

 

 

Nabídnu svůj niterný a zcela sobecký pohled, ostatně, jak je mým neblaze známým zvykem.

 

 

První „pořad“, tedy převzatý podcast z internetu, který jsem si pustil, nikoliv cíleně, ale proto, že jsem zrovna dostal chuť na poslech rádia, byly Kecy a politika Bohumila Pečinky a Petrose Michopulose. Při poslechu prvních minut jsem si připadal jako když sedím v hostinci a poslouchám rozhovor dvou štamgastů u vedlejšího stolu. Déle jak pět minut jsem to nevydržel a rozhlasový přijímač jsem vypnul, a v internetovém rádiu si naladil rozhlasovou stanici Rádio Povídka, kde právě běžela jedna z mnoha Čapkových povídek.

 

 

Poté jsem si prostudoval programové schéma. Položku po položce. Zjistil jsem, že žádný vysílaný / přebíraný podcast jsem nikdy v životě neslyšel, a že toto je tedy ideální příležitost tyto podcasty poznat. Zatím jsem odrazen těmi pěti minutami hostinské řeči, jak jsem uvedl v předchozím odstavci.

 

 

Je jen škoda, že marketing Rádia Prostor je prakticky nulový a že seriózní média nepodporují zvýšení dosahu této stanice. Chtějí tím seriózní média něco naznačit nebo říci? Ony se jinak vzájemně doplňují a podporují. Zde tedy se buď nejedná o dostatečně seriózní a názorově hodnotově ukotvené rádio, nebo je v tom samozřejmě něco jiného.

 

 

Ať tak či jinak, Rádio Prostor ve mě ztratilo občasného posluchače. K současné koncepci jsem ještě nezestárnul a možná nedospěl.

 

 

Co však hodnotím jen a jen kladně, je bytí průkopníkem v obsahu a koncepci, a toto české prvenství rád a s radostí Rádiu Prostor přiznávám a tleskám mu!

 

 

Jsem si jistý, že se nejedná jen o prvenství české, protože na Slovensku ani v Rakousku takové druhé rádio neznám. Tím samozřejmě nepíši, že neexistuje, jen, že jej neznám. Pokud existuje, budu rád, když mě opravíte, a to například zde na diskuzním fóru KRAPu.

 

 

 

 

David Klíma, březen 2024


   
OdpověďCitace

Zanechte odpověď

Jméno autora

E-mail autora

Název *

 
Náhled 0 Revizí Uloženo
Sdílet: